OK

Up-and-coming kunstner udstiller nordisk kunst

10/05-2017 | BY ANN HEDAHL

blogimg

Den 24-årige højskoleelev på Engelsholm Højskole, Amanda Bak Højlund, udstiller de næste måneder værker med den nordiske mytologi som tema på Café Sejd i Jelling. Værkerne er skabt værker særligt til udstillingen, men det var vigtigt for hende at motivet ikke blev en stor kliché:

- Jeg kunne sagtens have malet vikinger, og så havde det passet fint ind i caféens tema. Men det er vigtigt for mig, at der kan læses flere ting ind i mine malerier, så beskueren kan gå på opdagelse og få sin egen oplevelse af det.

Den unge kunstner har fundet inspiration i Kviums maleteknikker og hørt de gamle sagn fra den nordiske mytologi, mens hun malede på et helt andet projekt. Det har resulteret i værkerne, der nu hænger på Café Sejd.

- Mange af historierne kendte jeg godt, men det var sjovt og meget inspirerende at høre dem igen, fortæller hun, og fortsætter

- Der var virkelig mange ting, der undrede mig. Tag fx skabelsesberetningen i den nordiske mytologi, historien om hvordan Ymer kommer til verden. Her falder Ymer i søvn og begynder at svede. Fra hans armhule springer en mandlig og en kvindelig skikkelse, og hans ene ben får et barn med det andet. Det er da en virkelig mærkelig måde, at komme til verden på, smiler hun.

Med værket "Ymers fødsel" vil kunstneren gerne, at beskueren skal undre sig over den måde, vi selv kommer til verden på.

Parafrasen som kunstnerisk proces

Undervejs i højskoleopholdet er Amanda blevet inspireret af at lave forskellige billeder med samme motiv - de såkaldte parafraser. Det er især kunstnere som Willumsen, som brugte sine malerier som studier, der har vakt interessen for at eksperimentere med det.

- Det interessante er, at den samme historie kan fortælles på forskellige måder og det samme motiv kan fortælle forskellige historier.

Med parafrasen kan kunstneren bruge sine malerier som studier og undersøge processen og tankerne bag værket gennem maleriet. For Amanda Bak Højlund er det interessant at se udviklingen i malerierne og opleve, hvor forskellige indtryk andre får af billederne.

Flere værker på vej

Amanda overvejer at arbejde videre med den nordiske mytologi som tema ved at male tre malerier med samme motiv og vise, at de alle tre er "rigtige". Ikke mindst for at vise sig selv, at facit ikke er så vigtigt og undersøge hvad der virker.

- I kunsten er der ingen facit. Man ved ikke, hvornår kunstværket er færdigt, og det er jo på en måde et billede på verden. Hvem ved, hvad der er rigtig og forkert? De vil jeg gerne arbejde videre med, fortæller hun.

Da Amanda skulle hænge sine malerier op i Caféen, viste det sig, at der var plads til et ekstra maleri på væggene. På kun en uge malede det unge kunsttalent endnu et billede og blev klar til ferniseringen.

Kunsten som karrierevej?

Amanda har planer om at læse naturvidenskab efter sit højskoleophold, men mødet med kunsten har sået tvivl om karrierevejen:

- Mens jeg har gået på Engelsholm Højskole er der sket en opblomstring i min kreativitet, og jeg har fundet ud af, hvor vigtigt, det er for mig at arbejde med kunsten. Jeg har opdaget noget af verden, som jeg ikke bare kan lægge fra mig igen, fortæller Amanda.

Malerierne kan ses i caféen frem til den 24. juni.