Emma Freja og Astrid Marie lærte at slippe perfektionismen: Vi lærer noget af alle strøg 

15/06-2018 | BY ANN HEDAHL

På Engelsholms billedkunstlinje møder vi de to kunstelever Emma Freja Pedersen og Astrid Marie Storgaard i fuld gang med deres afgangsprojekt. Midt mellem penselstrøg og tushtegninger finder de tid til en snak om kunst og forventninger – ikke mindst til en selv.

De to unge kunsttalenter har i løbet af deres højskoleophold arbejdet meget med ideen om, at et maleri skal være på en bestemt måde. At det billede, man har i hovedet af, hvordan det skal ende, ikke nødvendigvis ender sådan. Og være okay med det. De har fundet ud af, at det er en proces at lære at slippe planen og at værket som regel bliver meget bedre, hvis man tør gøre det:

“Vi fortolker jo det, vi arbejder med. Det er en proces at lære at slippe det, det gør os trygge og bevæge os ud over det. Der sker ikke noget ved at lege med det eller ved at eller ødelægge det totalt eller ved at bringe det i en anden retning, end vi havde tænkt os fra start. Når vi maler, kan vi bare male det over og starte forfra. Vi lærer noget af alle strøg.”
-Emma Freja Pedersen, elev på Engelsholms billedkunstlinje

Benspænd åbner op for kunstnerisk flow

På billedkunstlinjen bliver eleverne stillet overfor nye udfordringer hver uge. Nogle gange er øvelserne tidsbegrænsede og med benspænd. I løbet af forårssemesteret har eleverne fx haft en øvelse med begrænsninger: De havde få timer at arbejde på en bindtegning af en opstilling i, samtidigt med, at de kun måtte male i gråtoner.

Og selvom “benspænd” lyder negativ, så har det faktisk en positiv effekt: “Når vi arbejder i meget lukkede rammer, åbner det faktisk op for at slappe af med det. Vi ved, at det er svært, og vi ved, at vi arbejder på kort tid, og det giver os overskud til bare at lege med det. Vi har så lidt tid til det, så vi ikke kan nå at tænke for meget over det. De øvelser, vi arbejder med over en uge, giver mere tid til at tænke over det og være kritiske. Det giver noget andet”, fortæller Astrid Marie, som på sit ophold på Engelsholm har fundet sin helt særlige niche og stil: Hun maler portrætter i olie på genbrugspapkasser. Portrætterne er malet nærmest fotografiske og er samfundskritiske kommentarer til forbrugssamfundet.

Når eleverne forlader Engelsholm i slutningen af juni, er det med en god værktøjskasse af måder at arbejde kreativt på både praktisk og mentalt: De er blevet udfordret på teknikker, materialer, medier og input fra lærere og andre elever. De to unge kunstnere fremhæver den ugentlige billedgennemgang som noget af det, de har lært allermest af på opholdet:

“Når det er ens eget billede, der bliver gennemgået, skal man bare sidde helt stille og tage imod. I starten får man lyst til at forsvare det, men man lærer at tage imod alt det, der kommer og bruge det konstruktivt. Man finder ud af, at man ikke får noget ud af at forsvare. Andres opfattelse er guld værd, fordi det giver en mulighed for at rette op på værket i forhold til ens intention med det eller for at arbejde i en helt anden retning med nye ideer”, fortæller Emma Freja, som har brugt opholdet på Engelsholm til en afklaring af, om kunsten skulle være en del af hendes professionelle liv.

Kunstfællesskabet fortsætter efter højskoleopholdet

I projektugerne samler eleverne alt det, de har lært i løbet af semesteret og stiller sig selv en opgave.

Emma Frejas projekt på årets sommerudstilling er tushtegninger over ord, som “forventninger”, “opgivende”, “overvældende” og “tilfreds”, som beskriver noget af det, hun selv har følt, mens hun har arbejdet med kunsten på Engelsholm. Og selvfølgelig har hun givet sig selv benspænd: Papiret er A2-størrelse, men tegningerne må ikke være mere end 10×10 cm. Motiverne består af en masse krusseduller, som giver et motivet skygger og lys.

Det er i øvrigt Emma Freja, som har malet det maleri, der er brugt på plakaten til årets sommerudstilling, som du kan besøge den 23.-24. juni.

De to kunstnerveninder har planer om at holde det kreative fællesskab ved lige sammen ved at gå på udstillinger, tage kurser og stille hinanden opgaver med benspænd. Sparringen skal sørge for, at de bliver ved med at male og dele kunstinteressen. For kunsten har haft så stor betydning, at de nu ved, at de altid vil arbejde med den, uanset hvor de havner uddannelsesmæssigt.

Engelsholm Højskole

Engelsholm er Danmarks smukkest beliggende højskole og et unikt sted at arbejde med fantasien, eksperimentet, den gode melodi, kunsten og håndværket. Kerne-DNA'et er kreativt skabende linjefag inden for kunst, musik og design – og et klassisk dannelsesprojekt. På Engelsholm finder du undervisning i særklasse, et stærkt fællesskab og grobund for faglig og personlig udvikling.

FÅ NYT FRA ENGELSHOLM

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om korte kurser, kulturelle arrangementer, elevhistorier og højskolelivet. Nyhedsbrevet er til dig, der har været på højskole, gerne vil på højskole eller som bare er Engelsholm-fan.