Fotograf Fryd Frydendahl gæster Engelsholm 

20/06-2017 | BY ANN HEDAHL

blogimg

Eleverne på forårsholdet er i fuld gang med de afsluttende projekter, som vises frem ved den traditionelle sommerudstilling, der i år finder sted den 24. og 25. juni kl. 11.00-16.00.

På fotografilinjen har eleverne haft mulighed for at suge viden til sig fra en mentor ud over det sædvanelige: Fotograf Fryd Frydendahl har i to uger gæstet skolen og vejledt de unge fototalenter.

– For mig er det spændende at arbejde med det enkelte menneske. Hvis jeg stillede den samme opgave til 30 forskellige mennesker, så ville jeg få 30 løsninger. Der er mange måder at gribe det an på. Det er det, der er det spændende ved fotografi. Det er ikke matematik, hvor der kun er én løsning, fortæller hun.

Processen fasteholder magien

Med Fryd som vejleder har eleverne fået friske øjne på deres projekter og deres måde at arbejde på. De er blevet skubbet kærligt og har fået udvidet deres syn på, hvad fotografriet kan og kan bruges til. For fotografen er processen lige så vigtigt som resultatet – hvis ikke vigtigere:

Hvis vi kun har øje for resultatet, så taber vi magien undervejs. Et projekt som det, eleverne arbejder på her, giver dem stor mulighed for at lære noget om deres egen proces. De opdager, at frustration kan bære dem videre af en anden vej, end den, de troede, de skulle og lærer hvordan de kommer videre,fortæller fotografen, der selv er uddannet på fotoskolen Fatamorgana, hvor hun også underviser et par gange om året.

Selvom det er første gang Fryd underviser i højskoleregi, så holder hun af højskolen som et sted, hvor tiden kan gå lidt i stå og hvor man kan udvide sin visuelle kreativitet i gode og trygge rammer:

– Her kan man udfordre sig selv og lande blødt. Højskoler har et højere formål, der er smukt og vigtigt. Det kan jeg godt lide, siger hun.

Til dagligt har Fryd sin kunstbase i New York, hvor hun bor og arbejder i eget atalier. Hendes værker kan ses i Galleri V1 i København. Mange af Fryds arbejder handler om hendes familie, og hun er særligt kendt for projektet Nephews, hvor hun gennem 10 år har fotograferet sine to nevøer.

Selvom Fryd også arbejder på kommercielle projekter, er det kunsten, der driver hende:

– Jeg ser mig selv som fotografisk billedkunstner. Jeg er bedre til det finurlige og det skæve. Det er en forlængelse af den, jeg er, og derfor giver det mig mest energi. Det er det, jeg gerne vil give videre, slutter hun.

Resultaterne – og processerne – af elevernes projektarbejde kan ses på Engelsholms sommerudstilling den 24. og 25. juni.

Engelsholm Højskole

Engelsholm er Danmarks smukkest beliggende højskole og et unikt sted at arbejde med fantasien, eksperimentet, den gode melodi, kunsten og håndværket. Kerne-DNA'et er kreativt skabende linjefag inden for kunst, musik og design – og et klassisk dannelsesprojekt. På Engelsholm finder du undervisning i særklasse, et stærkt fællesskab og grobund for faglig og personlig udvikling.

FÅ NYT FRA ENGELSHOLM

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om korte kurser, kulturelle arrangementer, elevhistorier og højskolelivet. Nyhedsbrevet er til dig, der har været på højskole, gerne vil på højskole eller som bare er Engelsholm-fan.