Hverdagen på Engelsholm Højskole

Når du går på Engelsholm Højskole, bliver du en del af et fællesskab med alt, hvad det indebærer af muligheder og forpligtelser.

Vi vil gøre vores ypperste for, at du får et værdifuldt højskoleophold. Det er vores erfaring, at faglighed og kreativitet har gode betingelser i en relativt skematiseret hverdag. Se skema for din højskoleuge her. Her kan du læse om, hvordan dagene er struktureret:

En god start på dagenMorgenbadning i Engelsholm sø

Er du morgenfrisk, kan du starte din dag med en tur i slotssøen. På slottets vestside er en badebro, perfekt til en morgendukkert inden morgenmaden, som serveres i spisesalen mellem kl. 7.45 og 8.15.

Klokken 8.30-9.00 samles vi i slottets riddersal og starter dagen med en sang fra højskolesangbogen, et alment dannende oplæg til inspiration og eftertanke – det kan være omkring kunst, litteratur, filosofi eller et andet emne. Både elever og lærere holder oplæg. Det er også på morgensamlingen, du modtager fælles beskeder. Der er mødepligt til morgensamlingen.

Værkstedsarbejde

Mandag, tirsdag og torsdag formiddag og eftermiddag er der undervisning og arbejde på værkstedet. Det er her, du eksperimenterer og fordyber dig i dit linjefag.

Har du lyst til at arbejde videre på de tidspunkter, hvor der ikke er linjefagsundervisning, har du rig mulighed for det. Du har nemlig fri adgang til værkstederne døgnet rundt.

FrokostpauseSpisesalen på Engelsholm

Kl. 12.00 serverer køkkenet og de elever, der har køkkenvagt lækker frokost i spisesalen. Efter frokost har du pause indtil kl. 13.30, hvor undervisningen går i gang igen i værkstederne.

Aften

Når undervisningen er færdig på de enkelte værksteder eller i de øvrige undervisningslokaler, er der pause indtil kl. 18.00, hvor der er aftensmad. Aftensmadsbuffeten fjernes 18.30. Sidste servering er aftenkaffe kl.21.00, hvor der typisk serveres brød eller kage.

Højskoleaften

Hver onsdag aften er der højskoleaften. Her bruger vi en aften sammen i Riddersalen på inspiratoriske, provokerende og kunstneriske input i forskellige afskygninger; artist talks, performances, koncerter eller foredrag. Emnet eller materialet, der berøres, er ikke nødvendigvis direkte relateret til dit linjefag, men der vil ofte være inspiration og stof til almen eftertanke som – fordi alle deltager – bliver en del af vores fælles fortælling på semesteret.

Vi benytter samtidig lejligheden til at invitere vores omverden indenfor i vores højskoleunivers, så arrangementerne er åbne for offentligheden, hvilket lægger endnu en interessant dimension til oplevelsen. Aftnerne indgår i ugeskemaet som undervisning og er derfor obligatoriske for alle.

Du kan se hvilke arrangementer, der er planlagt i vores kalender.

Andre studieaktiviteter

Fredagsmoduler

Hver fredag formiddag kan du for udforske et område, som du støder på i dit linjefag i løbet af dit ophold, eller et område inden for et andet linjefag, når vi holder Fredagsmoduler. Fredagsmodulerne har en varighed på 2-3 uger, og så vælger du nyt Fredagsmodul.

Studiekreds

Hver onsdag træder du et skridt tilbage fra værkstedet for at fordybe dig i en studiekreds, som ikke er linjefagsspecifik. Studiekredsen udvider din kunstneriske og menneskelige horisont ved at sætte livet, samfundet g kunsten til debat. 

Elevgruppemøder

Når du kommer til skolen, bliver du sat sammen med nogle af de andre elever i en elevgruppe. Gruppen sammensættes efter det sted, du bor på skolen. I elevgruppen kan du tage problemstillinger og udfordringer op i et mindre forum. Derudover skiftes grupperne til at være kulturvagt, hvor man bl.a. står for en morgensamling og afvikling af Fredagssamlingen. Hver gruppe har tilknyttet 2 faste lærere, og der afholdes elevgruppemøde hver fredag før frokost.

Samling i riddersalenFredagssamlingen

Om fredagen slutter vi ugen af sammen på Fredagssamling. Her er vi er alle samlet, som regel i Riddersalen, hvor vi vender etiske, samfundsmæssige, æstetiske, politiske samt mange andre spørgsmål. Samtalen er det foretrukne medie – og nogle gange endda emnet – vi bruger til at undersøge det valgte emne gennem. For det meste vælger eleverne emnet, andre gange gør lærerne og nogle gange hentes eksterne oplægsholdere ind. Vi runder ugen af i en opløftet stemning ved at synge 3-4 sange fra Højskolesangbogen.

Vi hjælpes ad

Når du starter på Engelsholm Højskole, bliver du en del af et fællesskab, hvor vi alle bidrager. Derfor er der nogle opgaver, vi deles om – så går det hele meget lettere.

Kulturvagt

Hver elevgruppe har kulturvagten på skift. Kulturvagten følger ugen med start mandag og slut søndag. Kulturvagterne skal sørge for klargøring, opstilling og andre praktiske opgaver til: Højskoleaften onsdag, morgensamlinger torsdag og fredag, være værter til fredagssamlingerne samt gøre rent på fælles arealer lørdag og søndag efter mokost.

Rengøringstjans

For at vi kan nyde skolens omgivelser, hjælper vi hinanden med at holde højskolen pæn og ren på både fællesområder hver mandag og torsdag. Ligeledes gøres værkstederne rene i fællesskab en gang om ugen. Dit værelse her du selv ansvar for at holde rent mens du bor på skolen. Når der har været fester, hjælper vi hinanden med at få skolen til at se fin ud igen.

Køkkenvagt

På Engelsholm er vi så heldige at have det bedste køkken, som laver lækker mad til os hver dag. Det kan de ikke gøre uden hjælp fra eleverne. Derfor har du en uges køkkenvagt og en weekendvagt i løbet af dit ophold. Her hjælper du med at stille mad frem, dække bord, rydde af og vaske op, så vi er klar til næste måltid.

Udvalgsarbejde

Som en del af højskolens demokratiske ramme, har vi oprettet nogle faste udvalg og opfordrer elever til selv at oprette andre udvalg undervejs i semesteret. Til de faste udvalg er der tilknyttet 1-2 medarbejdere, som hjælper ved at overlevere erfaringer fra tidligere semestre.

De faste udvalg er KSU, kultur- og samarbejdsudvalget, som arrangerer kulturelle events og er talerør for eleverne og kunstcaféudvalg, som arrangerer kunstcaféer med elevværker.

I den mere festlige ende er barudvalg og festudvalg, som arrangerer elevfester og kanblive brugt til opgaver i forbindelse med fester, som skolen arrangerer.

Fritid

Når undervisningen slutter kl. 15.00, er der eftermiddagskaffe i spisesalen. Herefter har du fri til at slappe af, søge ny inspiration, arbejde videre, gå en tur eller hvad du ellers har lyst til, inden vi kl. 18.00 spiser sammen i spisesalen.

De fleste af dine aftner er til fri disposition. Ofte er der elever, der tager initiativ til fællesaktiviteter. Det kan være en løbeklub, filmaftner, kunstcaféer eller et spil i avisstuen. Har du en god ide, er du meget velkommen til at stable et arrangement på benene. Kl. 21.00 er der aftenkaffe.


Weekender

Weekenderne er som regel fri for et forudbestemt program – den første og sidste weekend samt de 2 weekender, der ligger før og efter studieturen undtaget. Bliver du på skolen i weekenden, tilmelder du dig weekendens måltider onsdagen før, så vi ved, hvem der er i huset.

Sammen med weekendens vagtlærer(e) planlægger du eventuelle aktiviteter i forlængelse af fredagssamlingen. Mange bruger weekenderne til at arbejde på egne projekter i værkstederne, ligesom bar- og festudvalget ofte vil diske op med farverige aktiviteter i slottets stemningsfulde kælder.

Engelsholm Højskole

Engelsholm er Danmarks smukkest beliggende højskole og et unikt sted at arbejde med fantasien, eksperimentet, den gode melodi, kunsten og håndværket. Kerne-DNA'et er kreativt skabende linjefag inden for kunst, musik og design – og et klassisk dannelsesprojekt. På Engelsholm finder du undervisning i særklasse, et stærkt fællesskab og grobund for faglig og personlig udvikling.

Få en rundvisning

Kom på besøg og få en fornemmelse for, hvordan dit højskoleliv kunne se ud. En lærer viser dig rundt fortæller om linjefaget og hverdagen på skolen.

Igennem mit ophold fandt jeg styrken til at tro på mig selv og stå ved mine meninger og den jeg er. Jeg kendte i forvejen mine grænser, men lærte at acceptere dem og stå ved dem. Det har været en fantastisk tid med skønne oplevelser og mange gode minder.

Isabella Caro Gang
Elev på smykkelinjen 2018

FÅ NYT FRA ENGELSHOLM

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyt om korte kurser, kulturelle arrangementer, elevhistorier og højskolelivet. Nyhedsbrevet er til dig, der har været på højskole, gerne vil på højskole eller som bare er Engelsholm-fan.

Find os her:

Alexander

Jeg var ikke sikker på, at jeg var på rette spor i min karriere og tanken om at fordybe mig i noget, som jeg havde lyst til at lære mere om, var simpelthen for spændende! Virkeligheden viste sig at være endnu federe end drømmen. Nogle af mine bedste venskaber i dag startede på Engelsholm.

Alexander Leistiko Simmons
Elev på fotografilinjen i 2016 og 2017