Skip to main content

MAD MED MENING

Mad er fællesskab og snak over måltidet – skabt af gode råvarer.

Vores fantastiske køkkenteam sætter en stor ære i at servere velsmagende højskolemad. Mest muligt tilberedes helt fra bunden og sikrer, at vores elever og kursister får ernæringsrige måltider med udgangspunkt i sæsonens friske råvarer.

Økologi og bæredygtighed er i fokus og vores køkken har Fødevarestyrelsens “Økologiske Spisemærke” i sølv. Det betyder, at af alle de føde- og drikkevarer, der købes og anvendes, er 60-90% økologiske.

Køkkenet har fokus på at anvende danske råvarer, når de er i sæson. Den danske æblesæson går f.eks. ikke køkkenets næse forbi. Og lige netop æbler kan faktisk plukkes i Engelsholms egen frugthave.

Ca. 4 gange ugentligt består frokosten udelukkende af vegetariske retter, mens der ca. en gang om ugen serveres fisk.

Køkkenteamet har fokus på variation, så man gennem hele semestret kan nyde forskellige smage og retter. Nye ideer bydes altid velkommen og eleverne opfordres til at dele tanker gennem ide-ark eller ved at kontakte køkkenteamet direkte.

  • Mad Engelsholm Højskole
  • Mad Engelsholm Højskole
  • Mad Engelsholm Højskole
  • Mad Engelsholm Højskole

Dagens måltider

Morgenmad

Morgenmaden består af forskellige mejeriprodukter, grød, vores eget lækre, friskbagte surdejsbrød med ost, syltetøj, cereals og frugt.

Frokost

I hverdagene serverer vi varm mad til frokost. Det kan være alt lige fra suppe, vegetariske retter, kødretter til fisk og selvfølgelig tilhørende grøntsager.

Aftensmad

Aftensmaden kan eksempelvist være rugbrød og pålæg, pastaretter, supper og lignende, som vi supplerer med rester fra de øvrige måltider.

MELLEMMÅLTID

Ud over hovedmåltiderne er der frugt, brød eller kage til kaffen i pauserne om formiddagen, eftermiddagen og aftenen.

Weekend

Om formiddagen serveres sen morgenmad. Frokost står klar i køleskabet til når sulten melder sig. Om aftenen serveres en varm ret og lørdag aften også en lækker dessert.

Dagens. måltider

INPUTS OG SJOVE INDSPARK


TEMAUGER

Køkkenet holder af at holde temauger. Så tilpasser de ugens frokost til ugens tema, som f.eks. kunne være; Mormormad, Marokkansk, Italiensk, Mexicansk. Skulle man have en ide til noget helt nyt, vil de altid gerne modtage ideer.


POPULÆRE RETTER

Hvis man spørger vores Food artists om eleverne generelt har nogle favoritter blandt deres retter, er svaret et klart ’Ja!’.

På tværs af holdene er det nogle klare favoritter, som alle indeholder stor mulighed for variation og valg; byg-selv sandwich/burger/tacos, chili sin carne med diverse tilbehør og Lakselasagne med spinat sniger sig også ind på listen over favoritter. Også har køkkenet lavet et nyt tiltag; nemlig hjemmebagt surdejsbrød. Og den saftige krumme og sprøde skorpe må siges at have øget brødforbruget mærkbart. Det er da bare fedt når nye og gamle tiltag går lige i elevernes madhjerter.


IDEER

Køkkenet er altid modtagelige overfor ideer. Det kan være en elev, der stikker hovedet ind og har nogle forslag til konkrete retter eller temauger. Men det kan også være køkkenet, der lægger en ønskeliste frem, og så er det ellers bare med at tømme hovedet for madønsker og krydse fingre for, at et af dem kommer med på madplanen.

Af og til findes der også på helt andre indslag. F.eks. har nogle elever en aften stået for menuen, der har været fælles madlavning, hvor der er blevet kreeret sushi og smørrebrød eller der er blevet afholdt ’Den Store Bagedyst’. Er man heldig kan man måske også få lov til at låne køkkenet til en omgang kagebagning – man skal bare huske at spørge.

Inputs og sjove indspark

Økologi og bæredygtighed


Økologi

Vi er stolte af at kunne servere lækre velsmagende retter til vores elever og kursister, og selvfølgelig har vi fokus på, at det skal være med en stor en andel af økologiske råvarer. Vi er derfor utrolig stolte af, at vi er blevet tildelt ’Det Økologiske Spisemærke’ i sølv af Fødevarestyrelsen. Det betyder, at 60-90% af alle de føde- og drikkevarer vi indkøber er økologiske. Det opnår vi bl.a. ved at indkøbe råvarer efter følgende principper:

  • Alt vores brød er økologisk.
  • Alle kartofler, rodfrugter, pasta og ris er økologiske.
  • Alle mejeriprodukter og æg er økologiske.
  • Svine- og oksekød samt det meste af vores fjerkræ er økologisk.
  • Vi bruger forskellige typer økologisk special øl.
  • Vi bruger Søbogaard Saft, som er en økologisk saft med et stort sortiment af smagsvariationer.
  • Vi har primært økologiske vine.
  • Vi bruger de danske frugt- og grøntavlere igennem vores leverandør, når den danske frugt er i sæson.
  • Vi laver hovedsaligt højskolemad i sæson, da råvarerne her kommer til deres ret i smag og kraft.
  • Vi bruger Hørkram som leverandør, da de er de bedste på markedet med økologiske (og konventionelle) råvarer.
  • Vores kaffe er både fairtrade og økologisk.

Bæredygtighed

Et bæredygtigt fokus er også en naturlig del af køkkenets planlægning af ugens madplan. Til aftensmaden kan man derfor opleve, at der f.eks. serveres rester fra dagens eller gårsdagens frokost.

Derudover har vi stort fokus på at mindske madspild, bl.a. ved at en bruge større dele af råvarerne, og ved at reducere madspild.

Vi udnytter råvarerne på bedste vis. Fx laver vi pesto af gulerodstoppe eller anvender hele broccolistokken i stedet for blot hovedet. Selv vores kaffegrums gives videre til naboer, der anvender det som gødning i deres køkkenhaver.