Afsnit 1

Foto højskole på Engelsholm: Grundskole i fotografi

Underviser: Laura Bisgaard Krogh og Sarah Michelle Riisager

Hvordan kan vi - med fotografi - undersøge og udtrykke os selv og vores omverden? Og kan vi – med fotografi – påvirke og måske endda forandre verden?

En ambitiøs fotoskole

Fotografi på Engelsholm Højskole er en grundskole i fotografi. På linjefaget beskæftiger vi os med fotografi i sin rene form og undersøger, hvad fotografi er – som sprog, teknik og tradition – og hvordan vi kan bruge det til at undersøge med og udtrykke os gennem.

Lær at mestre det fotografiske sprog

Fotografi er et billedsprog, der ligesom litteratur og musik, kan have forskellig form og udtryk. På linjefaget eksperimenterer vi med det fotografiske sprog og med forskellige, fotografiske udtryksformer; fra sarte visuelle digte i bogform til store rumlige installationer og undersøger, hvordan vi – gennem valg af motiv, metode og formgivning – kan udtrykke det, vi har på hjerte.

Afsnit 2

Fotoskole med digitalt værksted og mørkekammer

Ordet fotografi er sammensat af to ord: Foto = lys og grafi = skrive eller tegne. Fotografi betyder altså “at skrive eller tegne med lys”. På Engelsholms fotografiske grundskole vil du blive introduceret til mange forskellige måder at skrive/tegne med lys på.

Linjefaget råder over et digitalt værksted med computere, billedredigeringsprogrammer (Adobe Lightroom og Adobe Photoshop), negativscannere, printere, kameraer, stativer mm. og et analogt mørkekammer, hvor du kan fremkalde sort/hvid film og forstørre og printe billeder fra dine negativer. Desuden har værkstedet et fotostudie med flashlamper, reflektorskærme og baggrunde.

Når du går på linjefaget fotografi har du fri adgang til værkstedet og det udstyr linjefaget råder over – dag og nat – så du med de mange teknikker ved hånden frit kan fordybe dig og eksperimentere.

Fotografiets historie og tradition

Den fotografiske teknik blev opfundet for mindre end 200 år siden og er som selvstændig kunstart, teknik og tradition meget ung ved siden af andre kunstformer. Alligevel er der indenfor fotografi – som musik, litteratur og billedkunst – både vigtige historiske perioder, store mestre og ikke mindst mesterværker. På linjefaget vil du – gennem oplæg, dokumentarfilm, udstillingsture – blive introduceret til fotografiets historie, til spændende fotografer og vigtige fotografiske værker.

Introduktion til alle genrer og teknikker inden for fotografering

Undervisningen er bygget op omkring kortere forløb af én til to ugers varighed. Gennem de forskellige forløb vil du blive introduceret til forskellige genrer og teknikker – f.eks. portræt- og landskabsfotografi, reportagefotografi, NGO-fotografi, iscenesat fotografi og snapshot – og på den måde få mulighed for at afprøve og stifte kendskab med forskellige former for fotografi.

Fælles for de forskellige forløb er, at de er bygget op omkring opgaver eller øvelser, hvor du skal afprøve og eksperimentere på egen hånd eller i mindre grupper. På linjefaget vil du med vejledning og støtte fra dine undervisere have god tid til at arbejde med dit eget fotografi.

Som afslutning på opgaverne bruger vi god tid på gennemgang, hvor vi taler sammen og reflekterer over processen og det fotografi som klassen præsenterer for hinanden. Herved får alle både en større forståelse af fotografiets mange muligheder, opbygget et mere nuanceret sprog for fotografi og kommer tættere på sin egen fotografiske stemme.

Fotoskole med kollektivt og individuelt fokus

Linjefaget fotografi er et lille kollektiv på højskolen. Vi er samlet omkring nysgerrighed for fotografi og lyst til at udforske og eksperimentere. Til daglig arbejder vi sammen om at passe og rengøre linjefagets værksted, tager på udflugter sammen, løser nogle gange opgaver i grupper eller i par og bruger løbende hinanden til sparring og assistance.

Desuden følger vi hinandens udvikling og snakker, diskuterer og giver feedback, så alle lærer af hinandens processer og får ny viden, nye ideer og inspiration til, hvordan man selv kan fortsætte og udvikle sit arbejde.

Samtidig med at fotografiundervisningen er et omdrejningspunkt for fællesskab, vil hver enkelt deltager arbejde ud fra sine egne forudsætninger og ikke mindst støttes til at udvikle egne personlige potentialer og interesser.

Hvorfor fotografisk grundskole?

Grundskolen i fotografi henvender sig til alle der har lyst til at fotografere. Der kræves ingen særlige forudsætninger eller bestemt udstyr, udover nysgerrighed og gåpåmod. At fotografere er at forholde sig direkte til sig selv og sin omverden og lige meget om du drømmer om at blive fotojournalist, kunstfotograf eller du bare gerne vil på højskole og lære mere om fotografi, inden du skal videre med noget helt andet, er netop det at forholde sig til sig selv og sin omverden en vigtig og dannende øvelse.

Gennem arbejdet med fotografi og ved at forholde dig til dit eget og andres fotografi, vil du få en stærkere fornemmelse af dig selv, din omverden og din egen placering i verden. Du vil udvikle dit personlige, visuelle udtryk og skærpe dit blik på verden – og måske endda være med til at påvirke og forandre den.

Kort sagt, så er Engelsholm den oplagte foto højskole, hvis du gerne vil eksperimentere med fotografi.

Afsnit - SEO

Foto højskole

På Engelsholm kan du teste dit kunstneriske talent. Vores erfarne undervisere tager udgangspunkt i dit nuværende niveau og udfordrer dig til at udvikle dine evner - til at blive så dygtig som muligt. Giv dig selv en oplevelse ud over det sædvanlige - tag et ophold på vores smukke fotoskole. Hvis du er interesseret i et kortere kursus, så har vi også en række tilbud af en uges varighed. Find dit foretrukne fotokursus her.

Nysgerrig på fotografi og hverdagen på Engelsholm Højskole? Så klik ind på vores Instagram og følg med.

Det siger eleverne

Få en rundvisning

Kom på besøg og få en fornemmelse for, hvordan dit højskoleliv kunne se ud. En lærer viser dig rundt fortæller om linjefaget og hverdagen på skolen.

Mit forløb på fotolinjen har været sindssygt fedt. Jeg har bl.a.lært at sammensætte serier og at fotoredigere i Lightroom og Photoshop.Vi har tit arbejdet med projekter, hvor vi har fået en uge til at løse en fotografisk opgave og bagefter fremlægge den for hinanden og få ris og ros. Det er altid spændene at høre, hvad andre får ud af ens arbejde. Nogle gange ser de noget i fotografiet, man ikke selv havde set. Det at arbejde på et hold er en god måde at udvikle sig fotografisk på, selvom man tit arbejder alene. Det har været super givende og lærerigt, og jeg har lært en masse om fotografi, som jeg vil tage med videre.

Anders Pedersen
Elev på fotografi i 2019
Alexander

Jeg var ikke sikker på, at jeg var på rette spor i min karriere og tanken om at fordybe mig i noget, som jeg havde lyst til at lære mere om, var simpelthen for spændende! Virkeligheden viste sig at være endnu federe end drømmen. Nogle af mine bedste venskaber i dag startede på Engelsholm.

Alexander Leistiko Simmons
Elev på fotografilinjen i 2016 og 2017