OK
Menu

ENGELSHOLMSTÆVNET

Uge 31

Jazz, songwriting og elektronisk musik

8-dages kursus fra 29.7.2018 til 5.8.2018

Stævneleder: Jakob Bonderup

Engelsholmstævnet er landets største kreative, rytmiske sammenspilskursus eller musikstævne, hvor nogle af de allerbedste danske musikere, producere og sangskrivere, og nogle gange internationale topnavne, optræder som instruktører.

Årets gæsteundervisere:

Henry Cole

Trommeslageren Henry Cole stammer fra Puerto Rico og bor i dag i NY. Han er bl.a. trommeslageren bag Grammy-nominerede Miguel Zenón-kvartet, Grammy-vinderen David Sánchez, The Gary Burton Quartet, Quincy Jones Global Gumbo, Alfredo Rodriguez Trio, Ben Wendel Quartet og All Star Quartet "90 Miles" med Sánchez, Stefon Harris og Nicholas Payton. Han unikke stil kombinerer forskellige musikalske indflydelser - Puerto Ricas folklore, funk og R & B, jazz og afro-caribiske rytmer. Hans evner som underviser udfoldes bl.a. på Manhattan School of Music, The New School & The Sienna Workshops.

Cæcilie Trier

uddannet fra det kongelige danske musik konservatorium og det rytmiske musikkonservatorium. Komponist/sangskriver/producer/musiker.

Arbejder som solist under navnet CTM. Har desuden spillet fast med Valby vokalgruppe, CAAST, Choir of Young Believers, Marching Church, feministisk kollektiv uden navn mv. Sidste udgivelse med CTM 'suite for a Young girl'. udkommende med tre udgivelser forår 2017: som producer på Windows and bridges (passive aggressive), som cellist i Boli group med "moringa moment" musik for violin, cello og klaver, og som komponist/producer på værk for kontra tenor og lerkrukker i samarbejde med billedkunstner Ursula Nistrup. (Cæcilie er tilknyttet sangskriverholdet)

Tidligere instruktører tæller

Brad Mehldau, Gretchen Parlato, Larry Grenadier, Rebecca Martin, Mark Guiliana, Steve Swallow, Aaron Parks, David Sanchez, Dick Oatts, m.fl

Priser - tilmelding

Studie og ungdomsrabat: Spar over 50%

Er du under 25 år eller MGK- eller konservatoriestuderende får du stævnet til 2.500 kr. Stævnet koster normalt 5.500 kr., hvis du vil bo på flersengsværelse.

Klik her og bestil stævnet med rabat

Undervisningen

Meld dig på en af de udbudte workshops i sammenspil, produktion eller sangskrivning under ledelse af en af nedenstående instruktører. I løbet af stævnet får du derudover besøg af de øvrige instruktører, der dagligt roterer mellem holdene. Det giver et frisk pust og gør, at den instruktør, der matcher dit instrument, får hørt dig i sammenspilssituationen.

Der er koncerter, foredrag, samlinger, instrumentalclinics og mulighed for dagligt at konsultere Søren Lampes Lyrikværksted. Derudover kommer der undervejs besøg af andre personligheder fra det pulserende musik- og kulturliv. I 2018 kommer trommeslageren Henry Cole, Puerto Rico/New York. Han er bl.a. trommeslageren bag Grammy-nominerede Miguel Zenón-kvartet, Grammy-vinderen David Sánchez, The Gary Burton Quartet, Quincy Jones Global Gumbo, Alfredo Rodriguez Trio, Ben Wendel Quartet og All Star Quartet "90 Miles" med Sánchez, Stefon Harris og Nicholas Payton.

Henry Coles unikke stil kombinerer forskellige musikalske indflydelser - Puerto Ricas folklore, funk og R & B, jazz og afro-caribiske rytmer. Hans evner som underviser udfoldes bl.a. på Manhattan School of Music, The New School & The Sienna Workshops.

Udstyr og instrumenter

Medbring instrumenter, forstærkere, mikrofoner, stativer og kabler til eget brug. Hvor der er sanger(e) på holdet, vil der være opstillet et sanganlæg. Ligeledes vil der som udgangspunkt være klaver eller keyboard til rådighed på de relevante hold. Du må dog meget gerne medbringe eget keyboard. Er du i tvivl mht. instrumenter/grej kan du kontakte stævnelederen på jakob@engelsholm.dk. Det er muligt at låne/leje i begrænset omfang, men kun efter forudgående kontakt.

Hold:

Sangskrivning

Instruktører: Bjarke Porsmose og Cæcilie Trier

På sangskriverholdet skal der i stor stil skrives, lyttes til og snakkes om sangskrivning. Ugen vil byde på spændende oplæg om de strukturer og tanker der, under en sangs umiddelbare overflade, bidrager til at skabe en kunstnerisk stil

En god sang er en katalysator. Den åbner op for noget: en tanke, en følelse, en stemning, en fantasi. Det associationsapparat vi hver især går rundt med skal derfor trænes i “at kunne tale” gennem sange, hvad enten du skriver i stil med Rihanna eller Scott Walker.

Du vil blive præsenteret for analyser og konkrete værktøjer til hvordan du kan forstå og udvikle din egen sangskrivning, f.eks griber vi ind i din vers- og omkvædsskrivning, tekstskrivning og grundlæggende formforståelse. De små faglige oplæg vil være katalysatorer for at du selv kan skrive løs og eksperimentere og som opfølgning til hver skrivesøvelse deler vi vores tanker om inspiration og beslutninger og forventninger vi sangskrivere bygger vores praksis op med

Kurset er både for dig der skriver på analoge instrumenter og/eller på computer (bruger du computer, bør du selv medbringe). Du får lov at skrive på det instrument du selv ønsker. Har dit instrument usædvanlig karakter bør du tjekke om skolen har et du kan låne, ellers medbring også dette selv.

I år vil underviserne være Cæcilie Trier og Bjarke Porsmose. De vil tage dig ved hånden og føre dig gennem en uge med masser af musik. De vil forsøge at vække din nysgerrighed og give dig grobund for nye indsigter der både kan bruges til kommerciel og mere abstrakt moderne sangskrivning

JAZZ

Instruktør: Claus Waidtløw

Sammenspil og improvisation og alt hvad det indebærer. Vi spiller numre med faste strukturer og "normale" harmoni forløb, men også musik med mere åbne former og frie strukturer.

Udgangspunktet er min musik, blandet med nye og gamle jazzklassikere.

Det primære mål for ugen er at spille så meget som muligt og få ny inspiration. Du bliver præsenteret for en del noder, så nodelæsningserfaring vil være en fordel.

Besætning: Rytmegruppe, herunder guitar, og blæsere og vokal.

PLAY

Instruktør: Morten Lund

Holdet for dig, der har lyst til at lege. Vi arbejder både med form og free elementer i bestræbelserne på at lave en totalperformance. Du kommer med åbent sind, gerne sprængfyldt med ideer og vilje til at samarbejde. Eneste regel er: der er ingen regler. Her er chancen for at lave noget unikt og superfedt. Alle instrumenter, sangere, DJ’s, MC’s osv. er velkomne.

Besætning: Rytmegruppe, blæsere og 1-2 sangere.JAZZELECTRO

Instruktør: Per Gade

Musik fra den elektriske del af jazzen. Vi mixer forskellige stilarter, hvor der også indgår grooves som man kender fra latinamerikansk musik, samt ostinatbaserede beats som man kender fra funk og rock. Vi tilfører det harmoniske og melodiske fra jazzen.

Der er vægt på samspillet i rytmesektionen og hvordan man som "comper", forholder sig til solisterne. Desuden vil vi arbejde med den teoretiske indgang til improvisation.

Besætning: Trommer, percussion (alternativt 2 trommesæt), bas, 1-2 guitarer, 1-2 keyboards og 1 blæser.

ELEKTRONISK SANGSKRIVNING OG PRODUKTION

Instruktører: Anders Ruby

Vi undersøger med lyriske, kompositoriske og soniske virkemidler, hvordan vi kan komme ud over sin sædvanlige tilgang til at skrive musik.

Du lærer at se dit musikalske virke fra nye vinkler, og får nogle konkrete værktøjer til at udforske din musikalske horisont. Du bliver udstyret med viden og kunnen til at komme ud i afkroge af din egen musikalitet, som du ikke vidste, du havde.

Undervisningen veksler mellem nogle på den ene side helt tekniske og konkrete værktøjer og håndværksdiscipliner, og på den anden side nogle kunstneriske og udforskende tilgange, der tilsammen giver et originalt og moderne take på det at lave musik.

Anders Ruby har mange års erfaring som professionel musikproducer, og har arbejdet med både danske og internationale artister. Anders er også idehistoriker og spejler gerne undervisningen i filosofihistorien.

Det meste af undervisningen tager udgangspunkt i musik og produktion i computeren, så medbring gerne din egen computer til at lave dine produktioner på. Engelsholm råder over et mindre antal Macs med programmer, men medbring gerne DAWer, synths, effekter m.m.

DET ÅBNE RUM

Instruktør: Helle Hansen

Vi samler et genrebredt hold om at spille originalmusik, skrevet af en mangefacetteret sangskriver/arrangør, og formet efter årets besætning. Det bliver en musikalsk opdagelsesrejse på stilistisk udebane. Vi ryster posen med soul, jazz, bossa, tango, singer/songwriter og crossover.

Tidligere instrumenteringer omfatter bl.a. stemte flasker, hardangerfele, kazoo, dommerfløjte, skraldespand, udu, tuba, EWI, tenorfløjte, harmonika og alufon, men også mere traditionel rytmegruppe + sangere.

Holdet er sangervenligt, men musikerne vil også blive udfordret (strygere vil blive brugt til andet og mere end klangflader). Du skal være både solist og holdspiller. Du skal være åben, og have lyst til at afprøve nye ting. Sangere kan med fordel være både solister, samt hurtige til at lære og indgå i tætte flerstemmige ensemblesteder. Nodekendskab er en fordel.

Besætning: Sangere (3-4), rytmegruppe (pianist, guitarist, bas, trommer) Årets ønskeliste: Violin, cello, basun, obo, fagot, bandoneon, basklarinet, percussion, og andet godt fra instrumenthavet.

NEW YORKER JAZZ

Instruktør: Søren Møller

Lad dig inspirere af det vibrerende jazzmiljø fra storbyen New York. Det indbefatter en åbenhed for alle de mange substilarter der er på jazzscenen i New York i dag. Afrikanske rytmer, cubanske rytmer, moderne klassiske kompositions ideer, R’n’B, Rock og meget mere.

Alle disse inspirationer bruger vi til at skabe en band sound og udvikle et jazzrepertoire, der kan bevæge sig i mange forskellige stilistiske retninger.

I undervisningen er der vægt på energi, personligt udtryk, sound, fokus, rytmisk præcision, groove og improvisation.

Vi arbejder med tekniske detaljer såsom at improvisere over akkorder, improvisere frit og begreber som change of colour og metrisk modulation og kontrast. Vi udveksler et par benhårde gansta’ handshakes og spiller så meget newyorker-jazz på en uge, som vi overhovedet kan.

Besætning: Klaver, guitar, bas, trommer, vocal samt 1-3 blæsere.

SWING & MAINSTREAM

Instruktør: Steen Hansen

Er du til Swing og mainstream, er det her holdet for dig. Vi tager udgangspunkt i "The American Song-book", med standards og lignende. Vi spiller mine numre, men laver også arrangementer sammen og prøver at få en lille blæsersektion til at lyde som et bigband. Vi arbejder med improvisation og forskellige rytmiske fundamenter.

Besætning: 1 vokal, 3-6 blæsere og rytmegruppe. Medbring gerne egne arr.DIG THE MUSIC

Instruktør: Jesper Bodilsen

Hvad er det vores medmusikanter elsker? Hvad er det, der får publikum til at bevæge fødderne, danse, knipse og klappe? Et godt swing og good time! Og det er noget af det vi skal arbejde med på dette hold.

Vi skal også se på hvordan man spiller "åbent" og bruger underdelingerne til at skabe kontraster i akkompagnementet, solospillet og fortolkningen. Vi skal lege med at spille forskellige rytmiske lag samtidigt - og derigennem få en forståelse af form, underdelinger, polyrytmik og tempi. Vi tager standards og vores egne numre under behandling og udforsker mulighederne for at give dem en kant eller måske nyt liv.

Besætning: Rytmegruppe, blæsere og 1-2 sangere.

JAZZ BASICS

v/Jens Ulrich Madsen

Her tages der fat om jazzens kernerepertoire. Vi arbejder seriøst, men afslappet, på at flytte den enkelte og holdet så langt som muligt.

Besætning: Rytmegruppe, blæsere og 1-2 sangere.


"Engelsholm is a unique place and I enjoyed teaching there immensely. The environment is calm and fun but also serious. I think that the students come there with the expectation that they will be very focused on music for several days, and are hoping to be challenged. The teachers, in their own way, are challenged to provoke the students to push past what they already know, and in a few short days, discover new musical avenues to explore when they leave there. There is also time for conversation, relaxation, and nice meals together in a very convivial atmosphere. I didn’t feel any negative or competitive vibes there, which is unusual. The particularly Danish environment with the castle and the land and lake that surrounds it is charming."

- Brad Mehldau, pianist og gæsteinstruktør i 2011 og 2016.