Menu

ENGELSHOLMSTÆVNET

Engelsholmstævnet

"Engelsholm is a unique place and I enjoyed teaching there immensely. The environment is calm and fun but also serious. I think that the students come there with the expectation that they will be very focused on music for several days, and are hoping to be challenged. The teachers, in their own way, are challenged to provoke the students to push past what they already know, and in a few short days, discover new musical avenues to explore when they leave there. There is also time for conversation, relaxation, and nice meals together in a very convivial atmosphere. I didn’t feel any negative or competitive vibes there, which is unusual. The particularly Danish environment with the castle and the land and lake that surrounds it is charming."

- Brad Mehldau, pianist og gæsteinstruktør i 2011 og 2016.

Uge 31

Jazz, songwriting og elektronisk musik

9-dages kursus fra 30.7.2017 til 7.8.2017

4-dages kursus fra 30.7.2017 til 3.8.2017

4-dages kursus fra 3.8.2017 til 7.8.2017

Priser fra 5100 kr.

Studie og ungdomsrabat: Spar over 50%
Er du under 25 år eller MGK- eller konservatoriestuderende får du stævnet til 2.500 kr. Stævnet koster normalt 5.500 kr., hvis du vil bo på flersengsværelse.

Klik her og bestil stævnet med rabat

Priser - tilmelding

Her er en film, der fanger stemningen ret godt.

Engelsholmstævnet er landets største kreative, rytmiske sammenspilskursus eller musikstævne, om man vil, hvor nogle af de allerbedste danske musikere, producere og sangskrivere, og nogle gange internationale topnavne, optræder som instruktører.

I 2016 var det internationale topnavn helt sensationelt pianisten Brad Mehldau (US), der må betegnes som en jazzens (musikverdenens) absolutte superstjerner.

I 2017 I 2017 er der også fornemt gæstelærerbesøg af henholdsvis saxofonisten Jerry Bergonzi (US) og trompetisten Tim Hagans (US).

Der er for begges vedkommende tale om absolut verdensklasse jazzmusikere med imponerende CV’er, og så har de desuden begge et udpræget ry som fremragende undervisere på verdens førende kontemporære musikuddannelser.

Man melder sig på en af de udbudte workshops i sammenspil, produktion eller sangskrivning under ledelse af en af nedenstående instruktører. I løbet af stævnet får man derudover besøg af de øvrige instruktører der dagligt roterer mellem holdene. Dette giver et frisk pust og gør, at den instruktør, der matcher dit instrument, får hørt dig i sammenspilssituationen.

Der vil være koncerter, foredrag, samlinger, instrumentalclinics og - ikke mindst - mulighed for dagligt at konsultere Søren Lampes Lyrikværksted. Derudover kommer der undervejs typisk besøg af andre personligheder fra det pulserende musik- og kulturliv.

Stævneleder: Jakob Bonderup

Du se stemningsbilleder fra Engelsholmstævnet på http://www.facebook.com/group.php?gid=110968756993&ref=ts

og se filmen fra 2015 stævnet: https://vimeo.com/user17191884/review/135469491/af13de3407

Praktisk information

Du skal medbringe instrumenter, forstærkere, mikrofoner, stativer og kabler til eget brug! Hvor der er sanger(e) på holdet, vil der være opstillet et sanganlæg. Ligeledes vil der som udgangspunkt være klaver eller keyboard til rådighed på de relevante hold. Du må dog meget gerne medbringe eget keyboard.

Er du i tvivl mht. instrumenter/grej kan du kontakte stævnelederen. Det er muligt at låne/leje i begrænset omfang men kun efter forudgående kontakt.

Hold

JAZZ

v/ Claus Waidtløw

Claus Waidtløw

Claus Waidtløw

Vi vil arbejde med sammenspil og improvisation og alt hvad dette indebærer. Vi kommer til at spille numre med faste strukturer og ”normale” harmoni forløb, men også musik med mere åbne former og frie strukturer.
Udgangspunktet er min – og måske jeres(?) – musik, blandet med nye og gamle jazzklassikere.
Det primære mål for ugen må være, at spille så meget som muligt og forhåbningsvis gå vi alle herfra en lille smule klogere på musik og med ny inspiration i bagagen.

Man vil blive præsenteret for en del noder, så nodelæsnings erfaring vil være en fordel ☺

Besætning: Rytmegruppe, herunder guitar, og blæsere og vokal.

Action // Reaction

v/ Karsten Bagge

Karsten Bagge

Karsten Bagge

Indbegrebet af jazz er kunne interagere flydende i en musikalsk dialog. At gå i aktion på eget initiativ og reagere på andres på en måde, der både tjener musikken og giver plads til et individuelt udtryk.

Repertoiret henter vi fra såvel poppens og rockens som jazzens verden, og måske falder der også en original eller to af. Under alle omstændigheder behandler vi det som "improvisationsmusik" - en levende størrelse, der arbejder og formes i nuet.

Vi kommer til at gå dybden med rytmegruppens funktioner, både internt og i relation til solisten, samt på solistens påvirkning den anden vej.

Det kræver parathed og vi skal derfor arbejde med vores kompetencer som solister og akkompagnatører og vil gøre det ved bl.a. at sætte fokus på:

Rytmisk skarphed. Groove. Initiativtagning. Motivudvikling. Stemningsskabelse.

Samarbejde. Medspil. Modspil.

På de 9 dage skal vi nå at lære en helt masse, der kan bære os frem mod en koncert, men ikke mindst se til, at alle får noget med sig hjem at arbejde videre med.

Der skal arbejdes hårdt og seriøst, men vi skal dælme også have det sjovt mens, vi gør det!

Besætning: rytmegruppe (bas, trommer, klaver, guitar) + 1-3 blæsere og/eller 1-2 sangere.

JAZZELECTRO

v/Per Gade

Per Gade

Per Gade

Vi skal på dette hold spille musik fra den mere elektriske del af jazzen.

Det betyder at vi vil mixe forskellige stilarter, hvor der også vil indgå grooves som man kender fra latinamerikansk musik, samt ostinatbaserede beats som man kender fra funk og rock.
Derudover vil vi tilføre det harmoniske og melodiske fra jazzen.

Der vil blive lagt meget vægt på samspillet i rytmesektionen og hvordan man som "comper", forholder sig til solisterne. Desuden vil vi arbejde med den teoretiske indgang til improvisation.
Besætning: Trommer, Percussion (alternativt 2 trommesæt), Bas, 1-2 guitarer, 1-2 keyboards og 1 blæs.

SANGSKRIVNING

v/ Bjarke Porsmose + Cæcilie Trier

På sangskriverholdet skal der i stor stil skrives, lyttes til og snakkes om sangskrivning. Ugen vil byde på spændende oplæg om de strukturer og tanker der, under en sangs umiddelbare overflade, bidrager til at skabe en kunstnerisk stil.

En god sang er en katalysator. Den åbner op for noget: en tanke, en følelse, en stemning, en fantasi. Det associationsapparat vi hver især går rundt med skal derfor trænes i “at kunne tale” gennem sange, hvad enten du skriver i stil med Rihanna eller Scott Walker.

Du vil blive præsenteret for analyser og konkrete værktøjer til hvordan du kan forstå og udvikle din egen sangskrivning, f.eks. griber vi ind i din vers- og omkvædskrivning, tekstskrivning og grundlæggende formforståelse. De små faglige oplæg vil være katalysatorer for, at du selv kan skrive løs og eksperimentere og som opfølgning til hver skriveøvelse deler vi vores tanker om inspiration og beslutninger og forventninger vi sangskrivere bygger vores praksis op med.

Kurset er både for dig der skriver på analoge instrumenter og/eller på computer (bruger du computer, bør du selv medbringe). Du får lov at skrive på det instrument du selv ønsker. Har dit instrument usædvanlig karakter bør du tjekke om skolen har et du kan låne, ellers medbring også dette selv.

I år vil underviserne være Cæcilie Trier og Bjarke Porsmose. De vil tage dig ved hånden og føre dig gennem en uge med masser af musik. De vil forsøge at vække din nysgerrighed og give dig grobund for nye indsigter der både kan bruges til kommerciel og mere abstrakt moderne sangskrivning.

Vel mødt!

ELEKTRONISK SANGSKRIVNING OG PRODUKTION

v/  Soffie Viemose og Anders Ruby

Med afsæt i forskellige tilgange til at skrive og producere musik undersøger vi med lyriske, kompositoriske og soniske virkemidler, hvordan man kan komme ud over sin sædvanlige tilgang til at skrive musik. Kurset handler om at se sit musikalske virke fra nye vinkler, og få nogle konkrete værktøjer til at udforske sin musikalske horisont. Bliv udstyret med viden og kunnen til at komme ud i afkroge af din egen musikalitet, som du ikke vidste, du havde.
Undervisningen veksler mellem nogle på den ene side helt tekniske og konkrete værktøjer og håndværksdiscipliner, og på den anden side nogle kunstneriske og udforskende tilgange, der tilsammen giver et originalt og moderne take på det at lave musik.
Underviserne: Soffie Viemose, som er sanger og sangskriver i Lowly, har stor førstehåndserfaring med sangskrivning, tekstskrivning og komposition - både som sanger og elektronisk musiker. Anders Ruby har mange års erfaring som professionel musikproducer, og har arbejdet med både danske og internationale artister. Anders er også idéhistoriker og spejler gerne undervisningen i filosofihistorien

Det meste af undervisningen tager udgangspunkt i musik og produktion i computeren, så medbring gerne din egen computer til at lave dine produktioner på.
Engelsholm råder over et mindre antal macs med programmer, men medbring gerne DAWer, synths, effekter m.m. Jo mere maskinpark, jo bedre.

"DET ÅBNE RUM"

v/Helle Hansen

Helle Hansen

Helle Hansen

Musikalsk opdagelsesrejse på stilistisk udebane. Vi ryster posen med soul, jazz, bossa, tango, singer/songwriter, crossover - og samler et genrebredt hold om at spille originalmusik, skrevet af en mangefacetteret sangskriver/arrangør, og formet efter årets besætning.

Tidligere instrumenteringer omfatter bl.a. stemte flasker, hardangerfele, kazoo, dommerfløjte, skraldespand, udu, tuba, EWI, tenorfløjte, harmonika og alufon, men også mere traditionelt rytmegruppe + sangere.

Holdet er sangervenligt, men musikerne vil også blive udfordret. (Strygere vil blive brugt til andet og mere end klangflader). Du skal være både solist og holdspiller. Du skal være åben, og have lyst til at afprøve nye ting.

Sangere kan med fordel være både solister, samt hurtige til at lære og indgå i tætte flerstemmige ensemblesteder. Nodekendskab er en fordel.

Besætning: Sangere (3-4), rytmegruppe (pia, guit, bas, tr)

Årets ønskeliste: Violin, cello, basun, obo, fagot, bandoneon, basklarinet, percussion, og andet godt fra instrumenthavet.

NEW YORKER JAZZ

v/ Søren Møller

Søren Møller

Søren Møller

På dette hold skal vi lade os inspirere af det vibrerende jazzmiljø fra storbyen New York. Dette indbefatter en åbenhed mod alle de mange substilarter der er på jazzscenen i New York i dag. Afrikanske rytmer, cubanske rytmer, moderne klassiske kompositions ideer, R’n’B, Rock og meget mere.

Alle disse inspirationer vil vi bruge til at skabe en band sound og udvikle et jazzrepertoire, der kan bevæge sig i mange forskellige stilistiske retninger.
I undervisningen vil der blive lagt vægt på energi, personligt udtryk, sound, fokus, rytmisk præcision, groove og improvisation.
Vi vil arbejde med  tekniske detaljer såsom at improvisere over akkorder, improvisere frit og begreber som change of colour og metrisk modulation og kontrast.
Sidst, men ikke mindst, vil vi udveksle et par benhårde gansta’ handshakes og spille så meget newyorker-jazz på en uge vi overhovedet kan.

Besætning: Klaver, guitar, bas, trommer, vocal samt 1-3 blæsere.

SWING & MAINSTREAM

v/Steen Hansen

Steen Hansen

Steen Hansen

Er du til Swing og mainstream, er det her holdet for dig.

Vi tager udgangspunkt i "The American Song-book", med standards o.lign.
Vi spiller mine, men laver også arr. sammen og prøver at få en lille blæsersektion til at lyde som et bigband. Der arbejdes ligeledes med improvisation og forskellige rytmiske fundamenter.

Besætning: 1 vokal, 3-6 blæsere og rytmegruppe. Medbring gerne egne arr.
DIG THE MUSIC

v/Jesper Bodilsen

Jesper Bodilsen

Jesper Bodilsen

Hvad er det vores medmusikanter elsker? Hvad er det der får publikum til at bevæge fødderne, danse, knipse og klappe?

Et godt swing og god time!! Og det er noget af det vi skal rode med på dette hold.

Vi skal også arbejde med hvordan man spiller "åbent" og bruger underdelingerne til at skabe kontraster i akkompagnementet, solospillet og fortolkningen.
Vi skal lege med at spille forskellige rytmiske lag samtidigt - og derigennem få en forståelse af form, underdelinger, polyrytmik og tempi.

Vi tager standards og vores egne numre under behandling og udforsker mulighederne for at give dem en kant eller måske nyt liv!

Besætning: Rytmegruppe, blæsere og 1-2 sangere.

JAZZ BASICS

v/Jens Ulrich Madsen

Her tages der fat om jazzens kerne-repertoire.
Der vil blive arbejdet seriøst, men afslappet, på at flytte den enkelte og holdet så langt som muligt.

Besætning: Rytmegruppe, blæsere og 1-2 sangere.