heroshot

KUNSTKURSUS

Uge 28
Malerkursus, keramikkursus, glaspusterkursus, fotokursus, ovnformet glaskursus, smykkekursus og sangskrivningskursus

7-dages kursus fra 8.7 - 14.7.2018

Brug en uge på inspirerende undervisning i højskolens veludstyrede værksteder. Ud over undervisningen, vil du opleve foredrag, koncert og morgensamlinger i slottets riddersal og hyggeligt samvær med de andre kursister. Rammerne er enestående: Et smukt barokslot i naturskønne omgivelser med voldgrav, park, sø og skov. En mulighed for faglig fordybelse og kunstnerisk udvikling.

Tag to uger og spar

Vil du dykke endnu dybere ned i højskolelivet og det kreative, så kombiner uge 27 og 28 og få rabat:

To uger på dobbeltværelse: 6.900 kr. – spar 1.500 kr.

To uger på enkeltværelse: 8.400 kr. – spar 1.600 kr.

priser - tilmelding


FOTOGRAFI: LANDSKABET

Underviser Morten Barker
www.mortenbarker.com

Lær at fotografere landskab og få fotografiets teknikker på plads. Landskabet omkring Engelsholm er rigt og varieret. Lige uden for døren er Engelsholm sø omgivet af bøgeskove, åbne arealer med eng- og hedestrækning og bølgende bakker. Det er et klassisk kulturlandskab, som giver os masser af muligheder for at få indfanget naturen med kameraet.

Morten Barker er en erfaren fotograf med masser af erfaring og teknisk viden om landskabsfotografi. De sidste mange år har han arbejdet med militære skydeterræner og sporene efter dem rundt omkring i det danske landskab. Mange af Mortens fotografier undersøger det komplekse og paradoksale forhold mellem det pittoreske kulturlandskab og det brutale militærlandskab.

Sidst på ugen laver vi en lille fotoudstilling med fotografier fra ugen.

Værkstedsafgift på 50 kr. pr. uge. Papir og prints kan købes på værkstedet.

Der er ingen krav til udstyr. Du kan godt deltage på kurset uden udstyr, da skolen råder over udstyr, der kan lånes. Det er dog en fordel, hvis du medbringer eget digitalkamera, samt egen computer med Adobe Photoshop eller Adobe Lightroom.

SMYKKEDESIGN: DET PERSONLIGE SMYKKE – DEN SÆRLIGE HISTORIE

Underviser: Jette Wonsyld
Instagram INSTAGRAM

Vi skal arbejde med smykkers signalværdi og se på deres betydning i vores hverdag og samfund. Vi arbejder med memorydesign og ser på den interaktion, som sker dels mellem smykket og bæreren, smykket og beskueren - smykket og kroppen, hvorfor vælger vi smykker som vi gør.

Smykker kan have stor betydning og der ligger ofte en merværdi i et smykke, fordi man har fået det som gave, arvet eller på en anden måde kan forbinde det til en person eller en særlig begivenhed.

Smykker er også en stor del af den nonverbale kommunikation, lidt som "klæder skaber folk". Modebranchen bruger smykkerne til at brande sig selv i et forsøg på at skille sig ud fra mængden. Kunstnere arbejder konceptuelt med form, materiale og budskab, mens smykker for den enkelte kan være identitetsskabende, fordi valget af smykker bevidst eller ubevidst, er en del af den fortælling, som vi har om os selv.

Vi arbejder frit og eksperimenterende med smykkematerialerne og fortolker forståelsen af, hvad der er et smykke og dets egentlige værdi.

Værkstedsafgift på 100 kr. pr. uge. Smykkematerialer kan købes på værkstedet.OVNSTØBT GLAS: OVNSTØBNINGSTEKNIKKER

Underviser: Karina Malling

Det ovnstøbte glas byder på mange udtryksmuligheder. Det rummer en stor detaljerigdom og den vil vi udforske. Du kan arbejde figurativt, skulpturelt, abstrakt, fladt, tredimensionelt osv. Vi lægger os ikke fast på en bestemt metode, og du har frie hænder til at skabe dit eget udtryk.

Vi gennemgår forskellige ovnstøbningsteknikker/udtryk. Først modellerer vi objektet i ler/voks, herefter laver vi en gipsform over modellen og støber til sidst glasset i formen.

Kurset består af praktiske demonstrationer, ideudvikling, selvstændigt arbejde, individuelle samtaler, efterbearbejdning af glasset.

Du kan deltage både som nybegynder og som erfaren glasmager, men kræver ingen erfaring med glas for at deltage.

Værkstedafgift 350 kr. pr. uge. Glas kan købes på værkstedet.

KERAMIK: DYRET I LERET (RAKU)

Underviser: Morten Cramer
Instagram INSTAGRAM

Kurset tager favntag med en klassisk keramisk skulpturtradition - at modellere dyr. Udgangspunktet er at se på dyr og omsætte vores sanseindtryk til form. Kursus giver dig en læring i at bearbejde det formbare ler fortællende og fabulerende. Du kommer til at forme leret til skønhed i øjeblikket og vildskab i bevægelse.

Raku er en japansk brændingsteknik med unikke resultater i farve, kontrast og stoflighed.

Det bliver et intenst og nysgerrigt forløb med vægt på en eksperimenterende og legende tilgang til ler og udtryk.

Undervisningen består af daglige fælles introduktioner, inspirationsoplæg samt individuelle samtaler og vejledning.

Kurset henvender sig til både begyndere og øvede. Det kræver ingen erfaring med keramik for at deltage på kurset.

Værkstedsafgift 100 kr. pr. uge. Ler kan købes på værkstedet.

SANGSKRIVNING: GRUNDKURSUS I MELODI, TEKST OG SANGSKRIVNINGSFORM

Underviser: Bjarke Porsmose

"As this song came to me unknowingly / this song could be you, could be me"
- George Harrison, 1976

Således synger beatlen i "This Song" og formulerer en forbindelse mellem den, til tider, mystiske oplevelse det kan være når en sang, der ikke var der før, pludselig opstår mellem ens hænder, og erkendelsen af at sange kan være universelle samlingspunkter for vore betragtninger om livet.

At denne sang leveres med et nærmest Monty Python’sk glimt i øjet er også interessant, for dét vidner om at Harrison måske var sig det bevidst, at sange, trods alt, ikke bare opstår ud af den blå luft. Mon ikke det nærmere forholder omvendt; at de opstår ud af vore menneskelige erfaringer og således også er resultatet af konkrete teknikker, metoder, strategier, vaner og holdninger inden for sangskrivning?

På Engelsholms sangskrivningskursus vil vi dykke ned i disse teknikker. Vi vil dyrke dem, brydes med dem og søge inspiration i sangskrivningens mange traditioner, genrer og tematikker. Igennem oplæg, opgaver, vejledning og feedback vil vi undersøge varierende sangskrivningsstrategier og -metoder. Der vil blive arbejdet med både individuel sangskrivning og co-writing.

Vi vil tale om svært håndterbare størrelser som inspiration og mangel på samme, og vi vil arbejde med forskellige øvelser, teknikker og værktøjer til at komme ind i den tekstlige og musikalske skaberproces på forskellige måder.

Der findes ikke rigtige og forkerte måder at skrive en sang på - der findes kun forskellige måder, hvorpå man kan udtrykke sig. I løbet af ugen handler om at prøve nyt, lade sig inspirere og blive dygtigere end man var da man mødte op. Derfor er kurset for den erfarne sangskriver og dén som endnu har en sangskriver at finde i sig.

I dag kan sangskrivningsprocessen begynde ved brug af en lang række digitale redskaber. Brugen af apps til telefoner og ipads, som computersoftware til beatprogrammering osv., er blevet normale instrumenter at påbegynde sin sangskrivning med. Og de bibringer til rige muligheder for både eksperimenteren og mere associationsbårede og abstrakte tilgange. Den "klassiske" sangskrivning vil derfor under kurset suppleres med digitale perspektiver på sangskrivningsprocessen og deltagerne vil kunne arbejde med både analoge og mere digitale kunstneriske udtryksformer.

Sangskrivning i uge 28 kan fungere som et selvstændigt ugekursus eller som første del af et to-ugekursus (med 1500 kr. i rabat), som fortsætter i uge 29 med International Acoustic Guitar Camp.

GLASPUSTNING: OPTISKE VIRKNINGER I GLAS

Underviser: Ida Wieth
www.idawieth.com

Fordyb dig i glassets optiske egenskaber. Med udgangspunkt i enkle former såsom små skåle og vaser, undersøger og arbejder vi med glassets forskellige evner til at forstørre, forvrænge og bryde lys, og hvordan dette kan påvirke opfattelsen af overflade, dybde og form.

Vi skal puste og forme det varme glas - fra flydende til fast form - og arbejde med optiske effekter i samspil med form og (eventuelt) funktion. Du opnår dit eget unikke udtryk ved hjælp af bl.a. farve, påklip og prægning/påvirkning af glasset.

At lære at blæse og håndtere varmt glas kræver tålmodighed og øvelse. Det er også et givende, udfordrende og spændende materiale, som du i tæt samarbejde med dine holdkammerater vil komme til at arbejde med.

Gennem ugen er der fælles introduktioner til teknikker, samt inspirationsoplæg med både fælles og individuel vejledning. Vi eksperimenterer og griber glasset an med en procesorienteret tilgang, hvor det, du lærer og opdager undervejs, er mere vigtigt end et "perfekt" resultat.

Kurset henvender sig til dig, der med åbenhed og nysgerrighed har lyst til at prøve kræfter med glassets mange muligheder. Både nybegyndere og viderekommende er velkomne.

Værkstedsafgift 600 kr. pr. uge. Glas kan købes på værkstedet.

Har du spørgsmål til kurset, er du velkommen til at skrive til Ida på idawieth@gmail.com.

MALERI: NATUR VERSUS KULTUR – ET UDGANGSPUNKT FOR DET EKSPERIMENTERENDE MALERI

Undervisere: Mette Vangsgaard og Bente Stamp

Instagram INSTAGRAM

Vi tager udgangspunkt i det nye danske maleri og ser på, hvordan de unge kunstnere bruger naturen til at fortælle deres historier. Kurset indledes med et fælles oplæg, og du får løbende opgaver, som øger opmærksomheden på brug af farve og komposition.

Vi eksperimenterer og blander maleteknikkerne i samme maleri med det fabulerende og fortællende som udgangspunkt.

Udover oplæg og opgaver får du individuel vejledning og fælles billedgennemgang.

Indenfor de seneste år har en generation af unge danske kunstnere "genopdaget" naturen og givet den en ny tolkning i billedkunsten. De arbejder med det genkendelige, det hjemlige og det hverdagsagtige, udtrykt i et figurativt sprog tilført abstrakte elementer. Deres billedunivers er præget af sælsomme landskaber, hvor eventyret, naturen og drømmen støder sammen med kroppen og den voldsomme larmende storbyverden. Karakteristisk for deres billeder er en lystbetonet og legende fortælleglæde.

Opgave: Begynd allerede nu med at kigge efter sammenstødet mellem kultur og natur (f.eks. gamle rustne biler i skoven, campingvognens forfald i grusgraven, olietønderne i grøftekanten, øldåsen i vejkanten etc.) og indsamle fotografier, tegninger, udklip osv. Medbring din inspiration på din computer/iPad eller telefon - eller i en printet version.

Kurset er for alle, der kommer med åbenhed og lysten til at male udtryksfulde malerier. Du får kompetent vejledning til kompositioner, farver og indhold.

Værkstedafgift på 75 kr. pr. uge.

Medbring meget gerne dit eget malergrej. Skolen har en lille butik, hvor du kan købe basisvarer: pensler, lærreder og maling.