Course Attendees

  Still no participant

  Course Reviews

  Still no reviews

  Det lærer du på FormLab

  Formlab er, som navnet antyder, et laboratorium for form. Derfor vil du opleve, at du er i verden og vil noget med verden:  Du bliver inspireret, får ideer, afprøver dem i skitser og modeller. Du tager på opdagelse, snakker om dit projekt, laver eksperimenter, tager beslutninger og lader andre muligheder stå åbne. Du undersøger form, overflade og materialer,  er i samtale med materialet, forundres og skaber interessant, smuk og nyskabende keramik og glas.

  Formlab er en linje med to fag: Keramik og glas. I begge fag handler det om at forene kundskab, teknik og ideer og at omsætte det til form og udtryk. Der er fokus på at styrke dine kreative evner, og du får indsigt i håndværk og materialer. Formlab er en platform til at afprøve tænke og handle som en reflekterende praktiker. Arbejdsformen er praksis- og værkstedsorienteret.

  Her er et indblik i, hvad du kommer til at arbejde med på Formlab: 

  Keramikværkstedet

  Modellering

  At modellere er at tage favntag med en klassisk skulpturtradition. Udgangspunktet er at omsætte sansning til form.  Du kommer til at forme leret til skønhed i øjeblikket og vildskab i bevægelse. Kan du modellere en levende ko på marken eller smagen af chokolade? 

  Drejeteknik

  Denne måde at frembringe form har stærke rødder i pottemagertraditionen – i at få ideer og gøre sig forestillinger om ting til brug. Du kommer til at tænke i funktion og brug. Desuden vil du stille dig selv spørgsmål som: Hvad er en smuk form? Og kan den med sin æstetik optimere sin funktion? Du kommer til at lære de grundlæggende drejeteknikker, som centrering og optræk, samt formgivning på værkstedets elektriske drejeskiver. 

  Pladeteknik og coilingteknik

  Du lærer to andre måder at frembringe form på. Pladeteknik er, som navnet antyder, plader af ler, som sættes sammen til form. Coiling er en teknik, hvor der bygges op i lag ved at lægge en pølse af ler ovenpå en eksisterende form og modellere leret sammen. Du kommer til at møde de teknikker i kurser, som har et overordnet tema, som eksempel kunne være at lave brugsgenstande til et dækket bord eller fade til dekorering.

  Glasur og begitning

  Du får introduktion til forskellige måder at glasere keramik på. Glasur kan være alle mulige farver. Desuden kan de være glassede, matte, spættede, flerfarvede, løbende og boblende. Du vil få viden og erfaring i at bruge forskellige glasurer. Begitning er et ler iblandet et eller flere farvestoffer. Begitninger kan påføres leret som maling på et lærred. Vi arbejder med den teknik i en undersøgende og eksperimenterende tilgang.

  Design og ting til brug

  Formlab bygger på et håb, en tro og en intention om at den håndlavede brugsgenstand har en værdi ved at tilføje verden et lille eventyr. Kan en smukt kop få kaffen til at smage bedre? Kan en håndlavet tallerken få maden til at se vidunderlig indbydende ud? Er vasen til for blomsterne eller er det omvendt? Du kommer til at arbejde med at udvikle og afprøve ideer, teste modeller og realisere dem i dit eget, endelige design. 

  Keramik til kunst skal brændes

  Vi dykker ned i en nutidig keramisk kunstpraksis, hvor det handler om intention, fortælling, impuls og hvad det vil sige at arbejde med at være et skabende kunstnerisk menneske: Er du åben for det uventede på et uventet tidspunkt og på et uventet sted? Vi skal lytte efter den kreative impuls og hvilke drivkræfter, der giver den puls. Vi undersøger det smukke ved at observere det grimme. Hvad er egentligt smukt eller grimt?

   

  Glasværkstedet

  Glasblæsning

  Glas kan bevæge sig som en væske og fryses i tid som et fast stof. Det komplekse materiale introduceres i det varme glasværksted. Du vil opleve trin for trin, hvordan man kontrollerer det flydende glas og former det et design. Undervisningen i glasværkstedet giver dig den nødvendige viden og kundskab til at du kan begynde at realisere dine egne ideer i glas. Du kommer til at arbejde med forskellige former for glasfremstilling.

  Fra ide til design og til produkt

  Når du går ind i processen med glasfremstilling, lærer du flere teknikker, der hjælper dig med at skabe og realisere egne ideer i glas. Vi vil gennemgå forskellige metoder til blæsning i det varme glasværksted, og det giver dig viden og kundskab til det forskellige udstyr, der er til rådighed.

  Værkstedet råder over et udvalg af forskellige farver, og du kommer til at afprøve forskellige metoder til at give dit design en eller flere farver. FormLab råder også over et sliberi, hvor du lærer at afslutte dit arbejde ved at polere, skære, bore eller sandblæse.

  Ovnformet glas

  Slumping, fusing og casting er forskellige former for ovnformet glas. Forsimplet er teknikken bag ovnformet glas at anbringe glas i en ovn, varme det op så det smelter og køle ovnen ned. Virkeligheden er dog noget mere mangfoldig og underfundig.  

  Lys og skygge

  Glas er unikt på den måde, at det kan distribuere lys. Når lys passerer gennem glas kan det brydes på forunderlige måder. Lys skaber atmosfære. Vi undersøger den unikke kvalitet i blandt andet et projekt, hvor du skal idegenerer, skitserer og realiserer en lampe i eget design. Projektet giver dig mulighed for at lege med ideer om form, farve og lys. Hvordan komplimenterer de tre elementer hinanden, når de flettes sammen i en formgivning?

  Lag af glas

  Graal teknik er en metode til at arbejde med figurative motiver i glas. Det er en detaljeret proces med glasblæsning, hvor der lægges flere lag farvet glas ovenpå hinanden kombineret med sandblæsning. Dit færdige glas vil blive et objekt, der kombinerer billede og formgivning i eget design.

  Fælles aktiviteter

  Studietur

  Hvert semester er der en studietur. Her kommer vi ind under huden på det miljø, der er grobund for kunsten. Du kommer til at møde kunstnere, se værksteder og opleve kunst. Det bliver en alsidig tur, hvor du konfronteres med samtidskunst krydret med nogle unikke og enestående naturoplevelser.

  Gæstelærere

  I løbet af semestret vil du få gæsteundervisning fra aktive kunstnere, der vil give et indblik i deres praksis og deres viden. Tidligere har linjefaget haft besøg af Åsa Olofsson, Claydies, Ida Wieth, Louise Hindsgavl og Ole Jensen blandt andre. 

  Projektuger og afsluttende udstilling

  De sidste fire uger af semestret arbejder du med et selvdefineret projekt selvstændigt eller sammen med andre – et forløb, hvor du selv definerer og formulerer rammerne. Projektugerne er en unik chance for at komme i dybden med teknikker, temaer, ismer eller begreber, der allerede er blevet gennemgået i undervisningen – men det er selvfølgelig også muligt at prøve kræfter med dine egne ideer. Projektet består af idégenerering, planlægning, beskrivelse af projektet og en argumentation for indholdet – og selvfølgelig selve udførelsen af projektet.

  Den sidste uge af projektperioden er rettet mod semesterets afslutningsudstilling, hvor alle linjer præsenterer deres værker. Udstillingen er et offentligt arrangement.

  Afslutningsprojektet er en god øvelse i, hvad det kræver af praktiske og æstetiske overvejelser at udføre et projekt fra idé til færdigt produkt.

  Forår
  Efterår

  Tilmeld dig

  Pris fra:
  1.500 DKK

  Opstart:
  12-01-2023

  Varighed:
  24 uger

  Få en rundvisning

  Har du spørgsmål om vores kursus så ring til os alle hverdage mellem 8:00 og 14:00

  75 88 35 55

  Tilmeld dig

  Pris fra:
  1.600 DKK

  Opstart:
  17-08-2022

  Varighed:
  18 uger

  Få en rundvisning

  Har du spørgsmål om vores kursus så ring til os alle hverdage mellem 8:00 og 14:00

  75 88 35 55