Sabbatår? Tag på højskole!

Overvejer du at tage et sabbatår, inden du søger ind på drømmestudiet? Der er mange grunde til at tage et sabbatår efter ungdomsuddannelsen. Uanset om du har brug fra en pause fra skoleræset, om du vil dyrke en interesse, inden du begynder at læse eller om du har brug for luftforandring og nye venskaber, så finder du det hele på en højskole.

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at forberede dig til at søge ind på dit studie, kan du også gøre det på højskoleopholdet. 

Hvad er en højskole?

En højskole er en skole, hvor du bor i en periode at dit liv (typisk et eller to semestre), mens du fordyber dig i en interesse eller lærer et nyt fag. Mange tager på højskole som en del af et sabbatår for at få nye venner og oplevelser og bruger opholdet som et pusterum fra hverdagen, et ekstra efterskoleår eller forberedelse, inden de starter studie. Eleverne på en højskole er typisk mellem 20 og 25 år.

Tog sabbatår som pusterum fra studierne

Nanna Lynderup tog et semester på FormLab i foråret 2019. For Nanna har højskoleopholdet på Engelsholm været en del af et pusterum fra studierne. Det har givet plads til en anden måde at arbejde på:

“Det har været så fedt at bruge sin hjerne på en anden måde og tænke helt anderledes. Jeg har lært at være mere tålmodig, fordi ting tager tid, men også at ting kan tage en uventet drejning. Man opdager, at de går alligevel, selvom man ikke ender dér, hvor man havde tænkt sig. Den måde at tænke på, tager jeg med mig tilbage til studierne.”

Nanna er nu tilbage på studiet, som handler om noget helt andet, men højskoleopholdet var et tiltrængt åndehul for hende.

 

Brugte sit sabbatår som et “ekstra efterskoleår”

Daniel Lundsgaard har brugt et helt år på højskole, hvor han har arbejdet med både billedkunst, glas og keramik. For ham opstod ideen med at tage på højskole, da han ikke kom ind på sin drømmeuddannelse. Han begyndte at arbejde, uden at vide, hvad han skulle bruge pengene til. Fordi han tidligere havde været på efterskole, besluttede han at bruge pengene på noget der minder om det: Højskole.

“Jeg havde brug for luftforandring fra den trivielle hverdag, der skulle ske noget nyt. Jeg brænder så meget for fællesskaberne, og derfor valgte jeg et sabbatår på højskole.” 

 

Efter første semester var pengene sluppet op, men Daniel gav den gas og tjente penge nok i sommerferien til at kunne tage endnu et semester, fordi han kunne mærke, at han ikke kunne slippe det. Derfor endte det for ham med at blive et helt sabbatår på højskole.

Hold pause fra skoleræset på højskole

Mange tager et sabbatår på fx højskole, fordi de er trætte af skoleræset og har brug for en pause fra skolen. Det får man på højskolen, fordi der ikke er karakterer, lektier eller eksaminer. På højskolen er det i høj grad processen og eksperimentet, det handler om. Derfor er et sabbatår på højskole inden en videregående uddannelse ofte en god mulighed for at stoppe op og finde ro eller blive klar over, hvilken vej, man vil i livet. Ikke mindst, hvis man er skoletræt. Det billede genkender Daniel:

“Efter første semester gik det op for mig, at det var første gang i 14 år, hvor jeg ikke gik i skole og ikke skulle op til eksamen eller prøver. Det gav mig en ro igen. Sådan tror jeg, at der er rigtig mange, der har det. Jeg ville egentligt bare bruge højskoleopholdet som en pause. I stedet fandt jeg ud af at jeg vil bruge mine hænder i min fremtidige karriere. Det kan godt godt være, at det, man laver i pausen fra hverdagen ender med at være det, man skal lave resten af livet.”

 

Daniel har besluttet sig for at søge ind på en designuddannelse og arbejder nu på sin portefolio.

Find en højskole, der passer til dig

højskolerne.dk kan du søge information om alle typer af højskole og finde den der passer til dig og dine interesser.

Få en rundvisning på Engelsholm

På Engelsholm Højskole har vi åbent hus hver dag, så du kan altid besøge os og få en rundvisning. Du kommer til at se værkstederne og slottet og får et godt indblik i, hvordan hverdagen er på skolen. Du kan også læse mere om skolens værksteder og faciliteter her. Skriv til os inden du kommer, så sørger vi for, at du bliver vist rundt af en underviser fra det fag, der interesserer dig.

Højskolen har, udover at lære mig en masse ting, givet mig troen på, at jeg faktisk er ret sej.

Ann-Katrine Schumann
Elev på elektronisk musik 2017 og 2018

Få en rundvisning

Kom på besøg og få en fornemmelse for, hvordan dit højskoleliv kunne se ud. En lærer viser dig rundt fortæller om linjefaget og hverdagen på skolen.

Engelsholm Højskole

Engelsholm er Danmarks smukkest beliggende højskole og et unikt sted at arbejde med fantasien, eksperimentet, den gode melodi, kunsten og håndværket. Kerne-DNA'et er kreativt skabende linjefag inden for kunst, musik og design – og et klassisk dannelsesprojekt. På Engelsholm finder du undervisning i særklasse, et stærkt fællesskab og grobund for faglig og personlig udvikling.